Što kada vas na razgovoru za posao pitaju: Koja je vaša najveća mana?

 

Bilo da tražite posao SEO stručnjaka, započinjete karijeru Google Analytics analitičara ili želite novi posao bez radnog iskustva – nadamo se da ćete stići barem do razgovora za posao. 😀

Na razgovoru za posao će vas sigurno pitati Recite nešto o sebi. Osim ovog, barem još jedno pitanje se gotovo uvijek pojavljuje na listi pitanja za posao.

Često će vašeg potencijalnog poslodavca zanimati Koja je vaša najveća mana ili slabost.

Ako vam se po glavi vrte odgovori: “Ponekad radim previše.” ili “Perfekcionist sam.”, pokušajte zaboraviti na njih. Ovakvi generički odgovori će zvučati lažno i kao da se uopće ne poznajete, kao da vam nedostaje samosvijest.

S druge strane, ne želite razgovarati o manama koje bi vas udaljile od radnog mjesta kojeg želite.

Na svu sreću, postoje skice koje možete prilagoditi svom konkretnom slučaju i oduševiti odgovorom na pitanje: “Koja je vaša najveća mana?”.

Mane u koje poslodavci vjeruju

Mane trebaju biti stvarne, ali i popravljive. Neke od mana s kojima poslodavci mogu raditi i koje vas ne bi trebale udaljiti od željenog radnog mjesta su:

 1. nedostatak strpljenja kod timskog rada
 2. slabe organizacijske vještine
 3. problemi s delegiranjem zadataka
 4. previše stidljiv feedback
 5. previše iskren feedback
 6. trema kod javnog nastupa
 7. slabo analiziranje podataka

Kada osoba koja vas intervjuira pita za vaše najveće mane, žele znati:

 • Koliko je vaša razina samosvijesti
 • Možete li biti iskreni i kada se priča o manama
 • Želite li napredovati
 • Kako mislite učiniti mane manje relevantnima

Konačno, odgovorom na ovo pitanje želite pokazati da vas je mana ili slabost motivirala za učenje nove vještine ili za profesionalni rast. Svi imaju slabosti, vaš sugovornik ne očekuje savršenstvo.

Teško da ćete pronaći boljih 7 odgovora na pitanje: Koja je vaša najveća mana?

 Evo sedam različitih odgovora na pitanje “Koja je vaša najveća slabost” i 7 objašnjenja zašto djeluju.

1. “Nemam puno strpljenja kad radim s timom – gotovo uvijek sam samom sebi dovoljan pa mi je teško osloniti se na druge da bih završio svoj posao. Zbog toga sam se fokusirao na radna mjesta koja zahtijevaju samostalnost. Također sam radio na uklanjanju ove mane, naime pohađam radionicu team buildinga. Iako preferiram raditi samostalno, važno je naučiti vjerovati kolegama i tražiti pomoć drugih kada je to potrebno.”

Ovaj odgovor će poslodavcu pokazati da primjećujete svoje mane i još bitnije, poduzimate konkretne korake kako bi hi umanjili ili uklonili, a to su dvije, poslodavcu jako bitne, osobine.

2. “Mučim se s organizacijom. Iako to nikada nije utjecalo na moj pristup poslu, primijetio sam neuredan radni stol i zatrpan inbox. S vremenom sam naučio izdvojiti vrijeme za organiziranje svog fizičkog i digitalnog prostora, a primijetio sam i neka poboljšanja tijekom tjedna.”

Ovaj odgovor djeluje jer je slabost koju ističete iskrena i popravljiva. Primjećujete da neorganiziranost ne ometa vašu sposobnost obavljanja posla, što je super, ali također priznajete da bi to moglo smanjiti učinkovitost. Spominjete korake koje ste poduzeli kako bi poboljšali organizacijske vještine, a to sugerira razinu zrelosti i samosvijesti.

3. “Nevjerojatno sam motiviran i ponekad mi je teško delegirati odgovornost kad smatram da mogu dobro završiti zadatak. Međutim, kada sam postao menadžer, delegiranje je postalo super bitno. Da bih održao osjećaj kontrole prilikom delegiranja zadataka, implementirao sam sustav upravljanja projektima koji mi je omogućio efikasnije delegiranje.”

Ovaj odgovor sugerira da ste spremni raditi na svojim manama kada promjena uloge to od vas zahtjeva. Uz to, pokazujete i samoinicijativnost implementiranjem novog sustava.

4. “Često sam pretjerano stidljiv kod feedbacka iz straha da ne povrijedim nečije osjećaje. Međutim, kada me na posljednjem poslu moj suradnik tražio da pregledam neka njegova djela i dam feedback, shvatio sam da feedback može biti koristan i ljubazan, ako se konstruktivne kritike dostave na pravi način. Shvatio sam da svoju empatiju mogu iskoristiti za promišljen feedback.”

Ovaj odgovor funkcionira jer ste objasnili kako ste uspjeli pretvoriti slabost u prednost kroz iskustvo na stvarnom primjeru. Strah od povrijeđenih osjećaja se može promatrati kao nedostatak na radnom mjestu, posebno ako uloga zahtijeva komentiranje rada kolega. U ovom slučaju ste demonstrirali kako se plahost, kroz promišljanje i praksu, može upotrijebiti kao snaga.

5. “Moja otvorenost i neposrednost omogućile su mi da uspijem kao voditelj tima. Učinkovito obavljam zadatke, a kolege uglavnom cijene moju iskrenost. Međutim, shvatio sam da moji grubi feedbackovi ponekada ne služe svrsi. Zato sam radio na razvijanju empatije i dubljih odnosa s onima kojima upravljam. Pohađao sam i online tečaj upravljanja odnosima te radio na razvoju moje sposobnosti pružanja feedbacka.”

Često nam dijelovi naših osobnosti mogu pomoći u određenim područjima rada, dok nas ometaju u drugima. To je OK. Međutim, važno je pokazati prepoznavanje miješanja privatnog i poslovnog.

6. “Od javnog nastupa postanem nervozan. Iako, kao web dizajner, ne govorim često javno, ipak smatram da je važno na najbolji način moći prezentirati mišljenje tijekom sastanka. Razgovarao sam s menadžericom i ona mi je preporučila da se na svakom sastanku javim za riječ i prezentiram svoj dio odgovornosti. Shvatio sam da javni nastupi nisu toliko strašni.”

U ovom primjeru spominjete manu koja nije usko vezana za vaše radno mjesto, ali ipak radite na njenom rješavanju. To pokazuje želju da pružite više nego što je potrebno u trenutnoj ulozi. Uz to, impresivno je kako ste problemu pristupili proaktivno i pitali nadređenog za savjet – to pokazuje razinu ambicije i profesionalna zrelost.

7. “Nisam najbolji u analizi podataka. Međutim, shvaćam da me ovaj nedostatak može spriječiti u praćenju uspješnosti sadržaja kojeg produciram. Na prošlom radnom mjestu sam imao tjedne razgovore s nadređenim kako bi komentirali analitiku našeg online sadržaja. Također, stekao sam Google Analytics certifikat i sada redovito analiziram podatke koji se odnose na naš sadržaj. Primjećujem kako sam postao mnogo “opušteniji” u radu s podacima.”

Ovim odgovorom pokazujete želju da uvijek isporučujete više od očekivanog i aktivno tražite područja koja se mogu poboljšati. Kada poslodavac vidi da vam je uspjeh tvrtke na prvom mjestu i da želite biti kotačić u radu, rado će vam pružiti priliku da pomažete i njegovoj tvrtki.

‘ajde sada, što čekate?

Prijavite se, ovo su otvorene pozicije u digitalnoj agenciji.

Zašto arbona?

Brojni certifikati koje smo stekli, a i zadovoljstvo naših klijenata dokazuju kvalitetu i profesionalnost našeg rada. Uz dozu profesionalnosti dolazi naravno, doza zabave, humora i opuštene atmosfere rada. Kod nas su zaposleni mladi talenti i stručnjaci, a prosjek godina nam je 26.

Arbona d.o.o.