Kako do posla bez radnog iskustva?

Baš se želiš prijaviti na onaj jedan natječaj za posao?

Imaš slobodnog vremena, studiranje je pri samom kraju, a ideja o financijskoj samostalnosti ti golica maštu? 

Hajde! Što čekaš? Nije valjda kako ti nedostaje radnog iskustva? Pa sigurno si nešto radio/la? Volontiranje, freelancanje, akademije, seminari… nešto? 

Već smo pisali o počecima u karijeri digitalnog marketingaša kao i svim njegovim radnim zadacima. Ako ste pročitali i te blogove, na pola ste puta.

Poznate su vam i dnevne aktivnosti stručnjaka za digitalni marketing. Znate i kako treba pratiti trendove, apsolvirati terminologiju industrije i zaboraviti na šampanjac u penthouse nebodera u centru grada.

Super je što sanjate poziciju u Googleu ili Amazonu, ali za sada smo tu gdje jesmo. Još je puno toga ispred nas. Korak po korak, molimo vas. 

Vratimo se mi na stvar. Gdje smo ono stali? Aha! Dobivanje posla bez radnog iskustva.

Za početak morate imati jako dobro napisan CV. Već smo pričali o njemu i što sve mora sadržavati.

 

Kako napisati CV bez radnog iskustva

Radno iskustvo nije jedino iskustvo na svijetu, pa niti u vašem životopisu. Možda i bitnije od radnog iskustva su vaša znanja, vještine i kompetencije. CV sigurno nije mjesto gdje ćete lagati, ali možete napisati sve što vam ide u korist.

Posebno se ističu volonterska iskustva, tečajevi, edukacije, radionice, projekti, praksa. Ako spomenete volontiranje u vašem CV, poslodavac će u vama prepoznati odgovornu, proaktivnu osobu koja je spremna učiti i usavršavati se. Vjerojatno će zaključiti i kako dobro funkcionirate u timu i nemate problema s autoritetima. To su sve poželjne osobine.

U ovom slučaju manje je više. CV mora biti pregledan i jasan. Stavite se u ulogu onog tko mora u zadanom vremenu pročitati gomilu životopisa. Na što će se fokusirati, koje informacije su najbitnije i kako se istaknuti u masi prijava za posao?

Ispričajte sve bitno u natuknicama. Koristite jednostavne fontove i nikako nemojte koristiti emotikone. Ili ih koristite. U tom slučaju morate biti doktor za vesele male žute i ostale smajliće.

Jasno i jednostavno morate razraditi dijelove s osobnim podacima, obrazovanjem, stranim jezicima i iskustvom. Iskustvo nije samo radno, to smo već utvrdili.

 

Razmišljajte izvan okvira – prijava za posao nije samo CV

Iskoristite molbu kad već ne možete CV. Sve ono što ne možete napisati u životopisu, jer njegova forma to ne dopušta, napišite u molbi. To je vaša prilika da potencijalnog poslodavca uvjerite kako ste vi idealan kandidat za tu poziciju.

Neka vaša molba zainteresira poslodavca. Objasnite mu kako ste vi rođeni za taj posao, pokažite kako razumijete struku, naučite sve o kompaniji u koju se prijavljujete. Kupite tog poslodavca kao Gibonni. Lukavo i slatkorječivo. Ali, zapamtite! Gibonni je iskren.

Ako dođe do razgovora za posao, pokažite onom tko vas intervjuira kako znate sve o kompaniji. S obzirom na to da znate koji je vaš problem (nemate radnog iskustva), iskoristite to i krenite u kontranapad. Nemojte se braniti i zatrpavati u izlikama, s tim nećete nigdje stići.

Možete poentirati s rečenicama: “Upravo zbog nedostatka radnog iskustva sam se prijavio/la na oglas u vašoj kompaniji. Smatram kako je vaša radna atmosfera poticajna, brinete o zaposlenicima i čini se kao idealno mjesto za prvo radno iskustvo.”

Uspijete li umiriti poslodavca i ostavite pozitivan dojam, nedostatak radnog iskustva neće biti toliki problem.

Ionako svako radno mjesto zahtjeva specifična znanja i navike. Mjeseci ili čak godine radnog iskustva ne garantiraju kako će netko “uletjeti” na radno mjesto. Ako brzo učite, možda ste baš vi u prednosti jer nemate stare navike kojih se morate riješiti.

Ako ste se prepoznali u ovom tekstu, javite nam se. Pogledajte naše otvorene pozicije, mudro birajte. Budite drukčiji. Just do it. Tara ta ta taaa. I’m lovin it!

Što kaže ekipa koja radi kod nas?

Dorian Petrić

Dorian Petrić

CPC stručnjak

“Smatram da u opuštenoj atmosferi i timskom radu kao što je to u Arboni slučaj, nijedan zadatak nije težak! Zadaci postaju sve zanimljiviji 🙂 Arbona je okruženje sa izazovnim projektima i vrlo dinamičnim radom u kojem svakodnevno stječeš nova znanja i iskustva.”

Monika Bunić Eršetić

Monika Bunić Eršetić

CPC stručnjak

“Dinamični su i kreativni radni zadaci, svaki dan je drugačiji i svaki dan naučiš nešto novo! Uz to tu je i cool ekipa uz koju ti nikad ne može biti dosadno!

Tea Brezovec

Tea Brezovec

CPC stručnjak

“Zašto odabrati Arbonu? Jer nikada nije dosadno! Nisi zalijepljen za jedan te isti posao i uvijek te očekuje nešto novog! Ovdje samo učiš i pomičeš granice sve više i više! Jesi li spreman za ovakvo iskustvo?”

Zašto arbona?

Brojni certifikati koje smo stekli, a i zadovoljstvo naših klijenata dokazuju kvalitetu i profesionalnost našeg rada. Uz dozu profesionalnosti dolazi naravno, doza zabave, humora i opuštene atmosfere rada. Kod nas su zaposleni mladi talenti i stručnjaci, a prosjek godina nam je 26.

Arbona d.o.o.