Kako do posla iz snova u 2020.

 

Jeste li na fakultetu imali priliku slušati predavanja na temu “kako pronaći posao”? Sigurno su vam na dugo i na široko pričali o teorijskom dijelu specifičnih stručnih disciplina.

Ekonomija, programiranje, povijest C++ ili Zagrebačke burze sigurno su bile teme predavanja, a koliko često ste slušali o mogućnostima izrade životopisa, početku poslovne karijere ili uopće početka potrage za idealnim poslom?

Ako ste student FOI-a, imali ste prilike upoznati realni sektor kroz Tjedan karijera, a vjerojatno i drugi fakulteti imaju nešto slično. Svakako bi im bilo potrebno, ako se pita nas.

Mi se s druge strane pitamo, je li sve to dovoljno da mladi stručnjak u nastajanju donese najbolju odluku za svoj poslovni razvoj.

Zato i pišemo ovaj tekst.

Pa ako se pitate kako do posla iz snova ove, iduće ili bilo koje druge godine, znate što vam je činiti.

Nastavite čitati

Potraga za poslom, a pogotovo poslom iz snova nije dječja brojalica. Nerijetko se taj proces pretvori u generatora stresa, oduzimača vremena i donositelja frustracija.

Ali uvijek se isplati, ako znate što želite i želite to dovoljno jako.

Za što manje stresa i što više dlaka na glavi (navodno otpadaju od stresa), proći ćemo kroz 9 stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom potrage za poslom iz snova.

Zavisno o tvojoj specifičnoj situaciji možda nećeš trebati svih 9 koraka. Ovaj popis je tu samo kao jednostavan pokazivač smjera razmišljanja kod potrage za poslom iz snova. Slobodno ga prekroji ako je potrebno.

Evo kako započeti potragu za idealnim poslom u 9 koraka:

  1. Uzmite u obzir vašu osobnost
  2. Razmislite o vještinama koje imate i želite razvijati
  3. Uzmite u obzir vaše prošle interese i poslove
  4. Brainstormajte svoje karijerne ciljeve
  5. Napravite listu tvrtki za koje želite raditi
  6. Proširite listu sličnim tvrtkama (u svijetu Facebook publika ovo zovemo lookalike publika)
  7. Stvarajte potencijalno korisna poslovna poznanstva
  8. LinkedIn profil!
  9. Uvijek imajte spreman životopis

Uzmite u obzir vašu osobnost

U ovom kontekstu osobnost je ono što obožavate raditi, što vas usrećuje, oblik komunikacije koji preferirate ili poslovi za koje misliti da bi vam odgovarali. Također razmislite o tome kakva radna okolina bi bila najproduktivnija za vas.

Recimo da ste osoba s pretežno introvertnim osobinama. Ako najbolje ideje i rezultate imate kada radite sami, radije vježbate doma, a velike grupe ljudi vas ne privlače, onda se fokusirajte na poslove koje će vam odgovarati.

Razmislite o vještinama koje imate i želite razvijati

Ovo je dio koji se nalazi u gotovo svakom životopisu, tako da ga morate detaljno razraditi. Vještine koje imate mogu biti komunikacijske, donošenje odluka ili funkcioniranje pod pritiskom.

S druge strane, uzmite u obzir sve specifične tehničke vještine koje imate i smjerove u kojima se mogu razvijati.

Kako bi odredili vještine vrijedne dodatnog razvijanja, pokušajte si odgovoriti na pitanje: “Koja od njih će biti potrebna za 20 godina?”. Razvijajte se u tom smjeru.

Uzmite u obzir vaše prošle interese i poslove

Prilikom traženje idealnog radnog mjesta, uzmite u obzir vaša prošla poslovna iskustva i polje edukacije.

Na primjer, ako ste studirali novinarstvo i za vrijeme faksa pisali za lokalni news portal, recimo kako bi karijera stručnjaka za content marketing bila prigodna za vas.

Ako ne želite nastaviti u istom smjeru i vaši prošli poslovi nisu na tragu vaših novih interesa to je također u redu. U tom slučaju morat ćete istražiti uvjete za specifičnu poziciju. Možda će vam biti potrebno doškolovavanje, online akademija digitalnog marketinga ili stručna praksa kako bi stekli uvid i osnovna znanja iz novog polja interesa.

Brainstormajte svoje karijerne ciljeve

Ponovno pročitajte tekst ovog podnaslova. Razmišljajte o omjeru privatnog i poslovnog u vašem danu, željenoj plaći i gdje se vidite za pet ili deset godina pa zapišite sve ideje.

Ovo će vam pomoći da si suzite, vjerojatno preširok izbor.

Znate kako određena radna mjesta i karijere imaju manje ili više izražen stakleni strop. Stakleni strop je pojam koji se može koristiti kada se govori o nemogućnosti napredovanja na više hijerarhijske razine unutar tvrtke ili industrije.

Napravite listu tvrtki za koje želite raditi

Na ovaj način uzimate stvar u svoje ruke, sami krojite svoju sudbinu i razmišljate u ciljevima, a to je osobina uspješnih pojedinaca.

Tvrtke koje su vam potencijalno zanimljive pronađite na LinkedInu, zapratite njihove profile na društvenim mrežama i pratite novosti o njima. Kada dođete do toga, motivacijsko pismo možete napisati tako da savršeno odgovara onome što ta tvrtka traži.

Proširite listu sličnim tvrtkama

Svakako uzmite u obzir i tvrtke koje su slične ovima iz podnaslova prije. Možda neće uvijek sve biti točno onako kako ste planirali, a ovo je jako dobra alternativa.

Recimo da je vaš finalni cilj – posao u Googleu. Na putu do gore, razmislite o poslu u nekoj tvrtki koja je Google partner. Budite otvoreni i realni kada su u pitanju načini na koji mislite ostvariti vaš finalni cilj. Tako ćete izbjeći samozatvaranje u jedan, uski karijerni put.

Stvarajte potencijalno korisna poslovna poznanstva

Ovo nema potrebe dodatno pojašnjavati.

Rezultati istraživanje od prije par godina, pokazuju kako je upravo networking najuspješniji kanal kada je u pitanju pronalaženje posla.

LinkedIn profil!

Ako ste kliknuli na istraživanje iz prošlog paragrafa vidjeli ste da link vodi na LinkedIn članak. Članak je stručan i izrazito poslovan. Upravo tako bi mogli opisati ovu društvenu mrežu.

Ako već niste, otvorite, uredite i održavajte vaš LinkedIn profil. Između ostalog, odličan je način za networking.

Uvijek imajte spreman životopis

Zamislite da se nađete u situaciji gdje ste sasvim slučajno stupili u kontakt s CEO-om vaše omiljene tvrtke. On ili ona je vjerojatno bukiran obavezama tjednima unaprijed. Razgovor koji ste imali, na njega ili nju je ostavio pozitivan dojam i traži od vas da pošaljete svoj životopis u njegovu tvrtku.

Baš zato trebali bi imati uvijek spreman i ažuriran životopis.

Postoje prilike koje se propuštaju.

Zašto arbona?

Brojni certifikati koje smo stekli, a i zadovoljstvo naših klijenata dokazuju kvalitetu i profesionalnost našeg rada. Uz dozu profesionalnosti dolazi naravno, doza zabave, humora i opuštene atmosfere rada. Kod nas su zaposleni mladi talenti i stručnjaci, a prosjek godina nam je 26.

Arbona d.o.o.